ΟΔΗΓΗΣΗ ΚΑΙ ΚΡΑΝΟΣ

Είναι στατιστικά αποδεδειγμένο ότι τα περισσότερα ατυχήματα συμβαίνουν μέσα στην πόλη, σε μικρές διαδρομές.
Δουλειά του κράνους δεν είναι μόνο να αντέχει στην κρούση.
Η κύρια αποστολή του είναι να απορροφά την κρούση, επιβραδύνοντας ομαλά (όσο γίνεται καλύτερα) τον εγκέφαλό μας.

Τα στοιχεία της Ελληνικής πραγματικότητας λένε ότι:

1.    4 στους 10 αναβάτες μοτοσυκλετών δεν φορούν κράνος

2.    2 στους 10 αναβάτες φορούν κράνος ακατάλληλο και επικίνδυνο!

3.    2 στους 10 αναβάτες φορούν κράνος που δεν είναι καλά δεμένο, άρα πολύ επικίνδυνο!

4.    7 στους 10 επιβάτες δεν φορούν κράνος!

5.    Τα 8 από τα 10 ατυχήματα με μοτοσυκλέτα στην χώρα μας, με αναβάτες και επιβάτες που δεν φορούν κράνος, καταλήγουν σε σοβαρό τραυματισμός του αναβάτη ή σε θάνατο αναβάτη και επιβάτη.

6.    Στα περισσότερα από το 40% των ατυχημάτων με μοτοσυκλέτα, οι παθόντες αναβάτες και επιβάτες δεν θα είχαν αποτέλεσμα των θάνατο ή την μόνιμη ολική ανικανότητα εάν φορούσαν κράνος!

7.    Ωστόσο, τα κράνη που είναι ασφαλή για χρήση είναι μόνο αυτά που έχουν έγκριση τύπου (ετικέτα με την ένδειξη κατασκευής τους με τις προδιαγραφές DOT ή SNELL).

 

ΤΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΚΡΑΝΟΥΣ

Η αισθητική.

Αν δεν σου αρέσει, δεν το φοράς. Kι αν δεν το φοράς, δεν μπορεί να σε προστατέψει. Θυμηθείτε πως τα έντονα χρώματα φαίνονται και καλύτερα, τόσο την ημέρα όσο και τη νύχτα, προσθέτοντας στην ασφάλειά μας.

Η εφαρμογή.

Πολύ σημαντικός παράγοντας, τόσο για την προστασία όσο και για την άνεση. Ένα κράνος που ενοχλεί αποσπά την προσοχή από την οδήγηση και κουράζει αφάνταστα. Φορέστε το κράνος, δέστε σωστά το λουράκι, λίγο σφικτά χωρίς να γίνεται αποπνικτικό, και δοκιμάστε να το κουνήσετε με τα χέρια σας, τόσο δεξιά αριστερά όσο και πάνω κάτω. Αν το κράνος κινείται. .ανεξάρτητα από το κεφάλι σας και το νιώθετε ευρύχωρο, δοκιμάστε το μικρότερο μέγεθος, πάντα σωστά δεμένο.

Ο μηχανισμός κλεισίματος.

Υπάρχουν διάφοροι μηχανισμοί, με πιο διαδεδομένο τον απλούστερο, αυτόν με τα δύο δαχτυλίδια σχήματος “D” που έχει την ιδιότητα να σφίγγει όταν τραβηχτεί, αλλά να χαλαρώνει και να ανοίγει πολύ εύκολα. Ο μηχανισμός πρέπει να είναι εύχρηστος, τόσο για το καθημερινό βάλε βγάλε όσο και για την μακριά από μας περίπτωση ατυχήματος.

Η οθόνη (ζελατίνα).

Η οθόνη του κράνους πρέπει να είναι οπτικά σωστή και καθαρή, χωρίς παραμορφώσεις, κατασκευασμένη από την αρχή με την καμπυλότητα που έχει πάνω στο κράνος. Ζητήστε να δείτε τον μηχανισμό ανοίγματος και αλλαγής της, που πρέπει να είναι αθόρυβος και να επιτρέπει εύκολη αλλαγή. Όσο καλύτερα σφραγίζει, τόσο λιγότερος θόρυβος περνάει στο εσωτερικό. Θυμηθείτε πως οι φυμέ ή σκούρες είναι μόνο για ημερήσια χρήση και όχι για νυχτερινή.

 

Ο αερισμός.

Ελέγξτε τη λειτουργία των διόδων αερισμού με γαντοφορεμένα χέρια και προσέξτε το ύψος και τη μορφή των αεραγωγών. Οσο πιο πολύ προεξέχουν, τόσο πιο πολύ θόρυβο θα κάνουν. Χρειαζόμαστε ροή αέρα στο κάτω μέρος της οθόνης για το ξεθόλωμά της και την αναπνοή μας, και στο πάνω μέρος του κεφαλιού για να δροσίζεται το τριχωτό  της κεφαλής και να διατηρείται ο εγκέφαλος σε θερμοκρασία λειτουργίας

Η τιμή

Μην υποτιμήσετε τη νοημοσύνη και τη ζωή σας αγοράζοντας ένα φτηνιάρικο κράνος, που έχει φτιαχτεί μόνο και μόνο για να ξεγελάει την Τροχαία. Αγοράστε το καλύτερο κράνος που μπορείτε, από μάρκα γνωστή, που αντιπροσωπεύεται και διαφημίζεται στην Ελλάδα, για να βρίσκετε ανταλλακτικά.

Οι προδιαγραφές.

Φροντίζουμε οι ίδιοι για την ασφάλειά μας αγοράζοντας μόνο κράνη που πληρούν τις προδιαγραφές της Ε.Ε (η τελευταία είναι η ECE 2204)

 

 

Τα κράνη έχουν ημερομηνία λήξης

Η σαφής και αμετάκλητη «ημερομηνία λήξης» ενός κράνους έρχεται με την πρώτη πτώση όπου το κράνος θα χτυπήσει κάτω και θα συμπιεστεί το απορροφητικό υλικό.
Αντικαταστήστε το αμέσως κι ακόμη καλύτερα… καταστρέψτε το.
Μπορεί κάποιος να το πάρει και να το φοράει νομίζοντας πως είναι προστατευμένος.
Η SNELL, ο ένας από τους δύο οργανισμούς δοκιμών και θέσπισης προδιαγραφών για κράνη στις ΗΠΑ, συνιστά αλλαγή του κράνους το αργότερο κάθε πέντε χρόνια.
Έτσι κι αλλιώς, μετά από πέντε χρόνια η τεχνολογία έχει εξελιχθεί και τα κράνη είναι ασφαλέστερα, οπότε αξίζει τον κόπο.